A bérunió ötletéről
2017. augusztus 21. írta: mandygabor

A bérunió ötletéről

A Jobbik ötlete egy európai bérunióról megnyerhet ugyan számos választópolgárt, hiszen miért ne élhetnénk az osztrák határ innenső oldalán is ugyanolyan jólétben, mint a határ másik oldalán, de egészében véve rosszul közelíti meg a kérdést.

wage-union.jpg

Egy kontinens léptékű államalakulatban ugyanis adva van a lehetőség, hogy ha valaki úgy érzi, nem kap megfelelő bért, akkor olyan helyre költözhet, ahol ugyanazért a munkáért jobban megfizetik. Ha keveset fizetnek, ne vállald el! Oda menj dolgozni, ahol jobban megfizetnek! (Amerikában is nagyon sok bányászváros néptelenedett el, amikor megszűnt a termelés. Az emberek oda vándoroltak, ahol volt munka.) Ennek a mobilitásnak, és a bérek európai kiegyenlítődésének is, egyetlen akadálya van: a nemzetállam. Amelyik fenntartja magának a jogot, hogy amit csak lehet, maga szabályozhasson. (Nemzetállamon jobbára a miniszterelnök vagy a parlament értendő.) De ahol nem bennünket képvisel a kormányzat, onnan is el lehet költözni. Amióta a világ fennáll, valószínűleg többen szavaztak a lábukkal, mint a választási cédulákkal.

 

(Rövidítve: Népszava, 2017. aug. 21., 10. old.)

 

.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szerintem-pedig.blog.hu/api/trackback/id/tr7612769022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása