Katalónia tanulsága
2017. október 08. írta: mandygabor

Katalónia tanulsága

(A Vasárnapi Hírekben 2017. okt. 7-én, a 24. oldalon közölt olvasói levél teljes szövege. A kihúzott részeket dőltbetűvel jelzem.)

Előre bocsátom, hogy a magam részéről értelmetlennek tartom a szeparatizmust. Sok országban találhatunk olyan kisebbségeket, amelyeknek eszébe juthat, hogy különváljanak. Vagy azért, mert egy kisebb országrészben ők képezik a többséget vagy azért, mert az ország gazdasági eredményeihez nagyobb arányban járulnak hozzá, többet adnak, mint amennyit visszakapnak. Ilyen alapon külön államot követelhetnének maguknak az északolasz városok, a Német Szövetségi Köztársaság egyes tartományai, Oroszországtól elszakadhatna az olajban és földgázban gazdag Szibéria, vagy Budapest kiválhatna Magyarországból. Ha ez a folyamat nekilendül, nincs megállás. És ki jár jól vele? Nem az illető népcsoport, hanem a szeparatista vezetők, akik külön politikát folytathatnak, politikát játszhatnak. Más országok szeparatista politikusai is (a baszkok, a skótok, a székelyek - és még sok más kisebbség).

katalonia-brutalitas.jpg

Másrészről ha van egy tényleges különválási törekvés, értelmetlen annak erővel való elfojtása is. A spanyol kormány erőszakos fellépése szembemegy a demokratikus értékekkel. Abban igaza van a spanyol kormánynak, hogy Katalónia nem dönthet Spanyolország helyett, ez a kérdés minimum két félre tartozik. De hogy ne tudjanak véleményt se nyilvánítani, mert rendőrök szállják meg a szavazóhelyiségeket, sőt, elkobozzák az urnákat, az nem oldja meg a problémát, hanem csak olaj a tűzre. (A katalán aktivisták helyében én egyébként levélszavazást szerveztem volna, mert ha a szavazópolgárok 70 százaléka egyformán szavaz, azt akkor is figyelembe kell venni, ha maga a referendum formailag nem érvényes.)

Azt se felejtsük el, hogy közben háború zajlik, a dzsihádisták háborúja az európai értékek ellen. (A spanyolországi események közben is volt Franciaországban egy újabb késes támadás.) Micsoda remek alkalmakat teremtenek a spanyolok ezekkel az összecsapásokkal! A terroristák bárhol beavatkozhatnak, gyilkolhatnak kedvükre, pro és kontra.

Ha Európa szövetségi állam lenne, egységes jogrendszerrel, akkor nem lenne jelentősége, hogy Katalónia független-e. Mert így is, úgy is része lenne a közös Európának. Ezt kellene kivívni. Onnantól minden nemzetiség szabadon élhetne, gyakorolhatná a saját kultúráját, függetlenül attól, hogy melyik országban lakik. Sajátos érdekeiket legfeljebb nemzetiségi ombudsmanok vigyáznák.

Akárhonnan nézzük, az Európai Egyesült Államoknak nincs alternatívája.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szerintem-pedig.blog.hu/api/trackback/id/tr9812939245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása