Az Euronews és az objektív tájékoztatás
2019. november 14. írta: mandygabor

Az Euronews és az objektív tájékoztatás

A Szabad Európa Rádió magyar adásainak újraindítása hónapok óta téma a sajtóban. Erről legutóbb Barát József írásában olvastam a 168 Óra október 10-iki számában.

https://168ora.hu/itthon/szabad-europa-radio-magyarorszag-adas-orban-kormany-politika-175764

          Arra is történtek utalások, hogy az amerikai képviselőház nem igazán gondolta végig ezt a tervet. A kormányunk elejétől fogva hevesen tiltakozott ellene, és csak most látszanak jelek arra, hogy amennyiben a rádió nem bírálja a kormányt, akkor még talán együtt is működhetnének vele. De képzeljük el, milyen lett volna a korábbi Szabad Európa Rádió, ha a magyar műsorokat jóvá kellett volna hagyatnia a Rákosi-rendszerrel! És az is kérdés, hogy Trump elnöksége alatt az újraindított adó mennyire tudná a demokratikus álláspontot képviselni. Ráadásul a tervezet szerint ez a rádió kizárólag az Interneten működne, s így az orbáni-habonyi propaganda célközönségét aligha érné el.

          Véleményem szerint sokkal egyszerűbb és célirányosabb lenne, ha a már meglévő Euronews venné át ezt a szerepet. Azzal, hogy a megfelelő nyelvi csatornát minden országban ingyenesen biztosítani kellene a tagországoknak. Akkor megvalósulhatna az objektív tájékoztatás eszménye.

          Jelenleg azonban az Euronews sem tudná betölteni ezt a feladatot. A nyelvi szerkesztőségek más-más műsort állítanak össze, és csak a hírek egy része közös. (Putyin budapesti látogatása például a magyar változatban napokig vezető hír volt, az orosz változatban csak egy napig szerepelt, az angol adás pedig épp csak megemlítette.)  Az ideális az lenne, ha egy rendszeresen jelentkező hírblokk egyszerre minden nyelven ugyanazt a műsort sugározná, összeurópai nézőpontból.

 

euronews.jpg

 

          A magyar szerkesztőség minden nap egy adott időpontban reagálna a hazai eseményekre, de európai szemlélettel, a hazai kormányzattól teljesen függetlenül. Nyilván szerepelnie kellene benne egy sajtószemlének, amely fontosságuk szerint idézné az ellenzéki sajtó írásait, illetve a szórványos egyéb médiából is átvenne részleteket. (Természetesen akkor is, ha netalán a jelenlegi ellenzék kerülne hatalomra.)

          Erre sokkal nagyobb szükség lenne, mint az amerikai net-médiára, és hatékonyan ellensúlyozhatná a kormány média-egyeduralmát. A jelenlegi rendszerhez képest ez járna a legkevesebb anyagi ráfordítással (ráadásul azt a ráfordítást is le lehetne vonni az uniós támogatásból).  Ez nem kizárólag magyar probléma, valószínűleg ugyanez lenne a megoldás Lengyelország, Csehország, Szlovákia és a csatlakozni vágyó déli országok lakossága számára is. De talán nekünk lenne a legfontosabb és legsürgősebb. Javaslom az uniós képviselőinknek, hogy vitassák meg ezt a lehetőséget is.

 

Egy rövidebb szövegváltozat korábban megjelent az Élet és Irodalomban:

https://www.es.hu/cikk/2019-11-08/mandy-gabor/szabad-europa-vagy-euronews.html,

a jelen szöveg pedig szerkesztve a 168 Óra 2019. nov. 21. számának 66. oldalán.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szerintem-pedig.blog.hu/api/trackback/id/tr7615305968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása