Háborús bűnös-e Erdogan?
2019. november 10. írta: mandygabor

Háborús bűnös-e Erdogan?

Erdogan budapesti látogatása felborzolta a kedélyeket, az ellenzék óriási tüntetést rendezett, hogy tiltakozzon a jelenléte ellen.  Én sem helyeslem a miniszterelnökünk ízlését a vendégei kiválasztásában, de érdemes fókuszálni az energiáinkat. Igazságosnak tartanám az önálló kurd állam megalakítását az ENSZ segítségével, de a jelek szerint ez nem olyan egyszerű. (Megjegyzem, Putyin sem tömeggyilkos, bár kétségtelenül sokat megengedett magának a csecsenföldi háború erőszakos lezárásakor, és az is tény, hogy az ellenfeleit sorra tünteti el láb alól, otthon és külföldön. De ez sem meríti ki a tömeggyilkosság tényállását.)

erdogan-verszivo.jpg

Mi Erdogan bűne? Törvényesen választották meg Törökország vezetőjének, és kíméletlenül leszámolt az ellene megkísérelt puccs felelőseivel.  Félelmében sok tízezer embert juttatott börtönbe, de a halálos ítéleteket egytől egyig a létező törvények alapján hajtották végre.

A Kurd Munkáspárt (PKK)  aktivistái Törökországban kétségtelenül számos terrorcselekményt elkövettek a védtelen török lakosság és az állami intézmények ellen, emiatt érthető, hogy meg akar szabadulni tőlük, és az országhatártól távolabb akarja tudni őket. A gond az, hogy a kurdoknak az Iszlám Állam ellen folytatott hősies harcát senki sem választotta el ezekben a törökországi merényletekben való bűnösségüktől, és a kurd állam kívánatos létrehozásának támogatását nem tették függővé a kurd-török viszony stabilizálásának kérdésétől. Ha létrejönne a béke, nyugodtan élhetnének a kurdok a Szíriából és Irakból leválasztott saját államukban, és az önálló „kis Kurdisztán" létrehozására épp most lenne a legjobb alkalom. Ameddig ez a béke meg nem valósul, addig a biztonsági zóna kialakítása ellen aligha tiltakozhatunk.  Azt sem tartom kizártnak, hogy az önálló állam létrejötte a más területeken élő kurdokat is oda vonzaná, így enyhülne a törökországi kurd nemzetiségi kérdés is.

A török offenzíva során számos atrocitást elkövettek, ezt török részről is ki kellene vizsgálni. De Erdogan nem háborús bűnös, nem tömeggyilkos, hanem egy kemény kezű vezető, akit ugyanúgy szabad választásokon erősítettek meg pozíciójában, mint Orbán Viktort. Még azt vethetnénk a szemére, hogy rettentően ideges lesz, ha valaki az örmény holokausztot felemlíti. Ez valóban érthetetlen. Az akkori tömeggyilkosságokért a mai rezsim semmiképp sem felelős. Mongólia sem kért bocsánatot a tatárdúlásért, mint ahogy a mi kormányunk sem mentegetőzik az eleink kalandozásai, „a magyarok nyilai” miatt. A hunok is pusztították a korabeli Európát, és mi épp most akarjuk hivatalosan is az örököseiknek nyilvánítani magunkat. A diktátorok és a Gruevszki-féle elítélt bűnözők budapesti flangálása ellen természetesen joggal tiltakozhatunk. De szerintem a hazai ellenzéknek nem kellene túlzottam belekeverednie ebbe a bonyolult világpolitikai játszmába.

Jelen esetben bőven elég lett volna egy többpárti ellenzéki nyilatkozat, amely elítéli Erdogan meghívását és a vele, valamint más keleti despotákkal folytatott üzletelést. A budapestiek számára mindenesetre fontosabb lenne az új városvezetés kritikus támogatása.

Lásd még a kurd kérdés megoldására tett "tuti" ötleteimet:

https://tuti-otletek.blog.hu/2019/10/12/megoldom_a_kurd_valsagot

A bejegyzés trackback címe:

https://szerintem-pedig.blog.hu/api/trackback/id/tr7315300728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása