Poli-micsoda?
2017. április 29. írta: mandygabor

Poli-micsoda?

Kőszeg Ferenc az együttélési formák gazdagodásáról beszélt a Poly Love fesztivált megnyitó beszédében (Mi az új a poliamóriában? ÉS, 2017. ápr. 28., 12. old.).

http://www.es.hu/cikk/2017-04-28/koszeg-ferenc/mi-az-uj-a-poliamoriaban.html

A féltékenység természetét taglalja, és megállapítja, hogy annak nem a szerelemhez, hanem a birtokláshoz, illetve a látszatokhoz van köze, a féltékeny ember önként bújik bele a saját alaptalan szorongásainak kényszerzubbonyába. Kőszeg szerint a többszerelműség olyan keret, amelynek elfogadása segít elkerülni a szerelemféltés konfliktusait.

Az érzelmeket nehéz kordában tartani, és ily módon gyakran előfordul, hogy egyszerre több emberbe is beleszeretünk. Ha egynél több szexuális partnerünk van (mint a swinger klubokban), az csak felszínesen érinti az érzelmi elkötelezettségeinket. Ha bele is szeretünk a partnerünkbe, akkor ingoványos talajra lépünk. De érzéki vágyakozás (érosz) nélkül is lehet szeretni. A filia a baráti szeretet, az agapé a felebaráti, önzetlen, önfeláldozó szeretet megnyilvánulása. A kérdés az, hogy az önzetlen szeretetünkbe keveredik-e birtoklásvágy, a kizárólagosság igénye. Ez azonban elsősorban nem pszichológiai, hanem erkölcsi kérdés. Milyen jogon szabjuk meg, hogy a másik ember kit szeressen? Van egy közösségi aspektus is: mit fogad el a környezetünk? Ha a szomszédaink nem nézik jó szemmel, hogy hármasban jövünk-megyünk, akkor vagy titokban kell ezt csinálnunk, vagy másik helyre kell költöznünk.

poliamoria.jpg

Az önzetlen (jézusi) szeretet és a szexuális kapcsolat megfér egymás mellett. Sok olyan férfi van, aki "eltűri" a felesége félrelépéseit, közben hűségesen gondozza és neveli a gyerekeket, és megfelel a jó férjjel szemben támasztott minden követelménynek. Ugyanez fordítva is lehetséges (amikor a hűtlenkedő feleség visszajár a férjéhez, és gondot visel rá). A fontos tényező ennek a felállásnak az elfogadása minden részvevő által. Olyan szerelmi dráma is van, amikor a csendes szerelmi háromszöget a harmadik személy robbantja fel (mint például H. D. Lawrence Lady Chatterley-jének a szeretője).

lady-chatterley.jpg

Az együtt élés nem jelent feltétlenül házasságot. A stabilitás azonban elengedhetetlen. Ezért én a különböző együtt élési formák (homoszexualitás, többnejűség, illetve többférjűség) legalizálása helyett sokkal egyszerűbbnek tartom egy olyan polgárj iogi szerződés megkötését, amelyik pontról pontra rögzíti, a felek ("harmadok", "negyedek" stb.) vállalásait. Ez túlmenne a jelenlegi vagyonjogi szerződés keretein, de nem terjedhet ki a szexualitásra (hiszen az aligha szabályozható). Stabil keretet adna az együtt éléshez, a gazdasági tevékenységhez, a gyerekneveléshez.

A gyerekek szempontjából az érzelmi stabilitás a legfontosabb. Az apa és anya élhet bármiféle konstellációban, de a gyereknek éreznie kell a rá is kiterjedő szeretetet. Ha férj és feleség valaha is szerette egymást, akkor ez a poli-szeretet életük végéig kitarthat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szerintem-pedig.blog.hu/api/trackback/id/tr2612467551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása